Eet je jong! Blog door Nanneke Schreurs , Optimal Health Studio

Bij het verouderen ‘verroesten’ we eigenlijk een beetje.

Als je een appel doorsnijdt en even laat liggen ontstaan er bruine plekken. De oorzaak van die bruine plekken is zuurstof en dit proces noemen we oxideren.

Allerlei processen in ons lichaam vinden plaats met behulp van zuurstof en veroorzaken vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn atomen die één elektron missen en op zoek gaan naar dit ontbrekende elektron. Dit doen ze door andere gezonde cellen te beschadigen om toch die ontbrekende elektron te pakken te krijgen.

Vrije radicalen zijn onvermijdelijk en ontstaan bij allerlei processen zoals sporten, eten, blootstelling aan de zon. En ook langdurige stress, ziekte, luchtvervuiling en roken veroorzaken veel vrije radicalen.

Als er constant heel veel vrije radicalen ontstaan en ze worden niet voldoende ‘afgevangen’ beschadigen gezonde cellen. Om het proces van veroudering, het ‘verroesten’, wat minder snel te laten gaan moet je dus zorgen dat je die vrije radicalen onschadelijk maakt. Maar hoe doe je dat? Door anti-oxidanten.

Anti-oxidanten geven namelijk één elektron af aan de vrije radicaal en maken hem zo onschadelijk.

Wil je het proces van veroudering en slijtage vertragen, eet dan voeding die rijk is aan anti-oxidanten.

Vooral fel gekleurde groente, fruit en specerijen zijn een rijke bron aan deze fijne stofjes.

Elke kleur staat weer voor andere stoffen, die allemaal zo hun eigen werking hebben.

Een salade vol met heel veel verschillende kleuren van de natuur is dus een goed en lekker ‘anti-aging’ middel

 

Spinaziesalade met sinaasappel en granaatappelpitten

Per 2 personen

2 grote handen verse spinaziebladeren

1 sinaasappel

1 granaatappel

 

Dressing van:

2 el olijfolie

1 el frambozenazijn

1 tl mosterd

1 tl honing